Logotype

Sjögodis Arnöviken

På vägen ut mot Hornslandet i Arnöviken ligger Sjögodis - vackert beläget i en idyllisk miljö. Här har bröderna Ulander tagit vid där den förra ägaren slutade, med fiskförädling och en tillitsbutik. Bröderna Pär och Henrik tog över verksamheten i slutet av mars 2020 – mitt under coronapandemin.

Det var många tankar och funderingar innan starten och det var svårt att veta vilka delar de skulle fokusera på först, därför var den hjälp som de fick av Karin Snell på Näringslivsbolaget ovärderlig för att strukturera upp alla dessa tankar. För även om man är två i företaget så kan det vara skönt att bolla sina tankar och idéer med någon annan. Karin hjälpte även till med att göra en plan på vad de behövde göra innan starten, så att inga viktiga delar glömdes bort.

Pär och Henriks ambition var att företaget skulle få tillräckligt med inkomst för att kunna betala ränta och amortering på de lån de tagit när de köpte verksamheten – att det skulle gå runt helt enkelt. Deras plan från början var att endast ha öppet torsdag till lördag, men ganska snart såg de att efterfrågan var mycket större än vad de hade tänkt sig och det har varit full rulle för bröderna sedan starten i mars.

Från början hade de en idé om att öppna en restaurang där under sommaren, men är nu glad över att de satte den idén på paus eftersom de har haft fullt upp med jobb och att lära sig hantverket.

Planerna på en restaurang finns fortfarande tillsammans med flera andra planer, men båda är tydliga med att mathantverket är och ska vara grunden i verksamheten.
– Vi vill kunna erbjuda det vi har idag, men samtidigt utöka verksamheten. Ge gästerna en härlig miljö, där de kan sitta och äta gott med en god dryck till, säger Henrik som jobbat som kock i flera år tidigare.

Pär som är frilansande musiker och har en sommelierutbildning i ryggsäcken fyller i med fler utvecklingsmöjligheter:
– En större butik där vi kan erbjuda fler varor, möjlighet att erbjuda evenemang, en konsertscen, vinprovningar och olika konferens möjligheter.

Pär och Henriks tips till dig som vill starta företag:

  • Se till att familjen är med, för du kommer att lägga ner mycket tid på företaget.
  • Separera privatliv och arbete, dvs när du är på jobbet så jobbar du och sedan åker du
    hem och ”släpper” jobbet.
  • Ha en tydlig plan på vad som ska göras och när.
  • Nätverka! Pär och Henrik har etablerat flera lokala samarbeten som betyder mycket för dem och deras verksamhet.

Vi på Näringslivsbolaget ser fram emot att vara med på er fortsatta företagarresa!

Tillbaka