Logotype

FRÅN ANSTÄLLD I HOLLAND TILL EGEN FÖRETAGARE I HÄLSINGLAND

Från anställd i Holland till egen företagare i Hälsingland

Sebastiaan har i större delen av sitt yrkesverksamma liv jobbat med inredning. Att inreda olika offentliga miljöer är något han jobbade med i Holland som anställd, med olika projekt såsom butiksinredningar för Tommy Hilfiger eller med att inreda stora lyxiga båtar. Det var inte förrän efter flytten till Hälsingland och Bjuråker som han valde att starta eget företag. 

 

Utanpå en industribyggnad i Friggesund sitter det en skylt som sticker ut från den gråa väggen, en skylt som gör att man blir nyfiken på vad som finns där inne. När jag går in i byggnaden för att träffa Sebastiaan möts jag av ett varmt välkomnande och blir fascinerad av alla de bilder som hänger på väggarna av olika projekt som han har gjort. Men jag blir också nyfiken på varför de valde att flytta just hit. Och efter att ha pratat en stund med Sebastiaan, så kom frågan:

Vad var det som gjorde att ni valde att flytta hit?

- Jag har ända sedan nittiotalet tillbringat alla sommarsemestrar i Sverige, eftersom mina föräldrar har ett sommarhus uppe i Jämtland. Och för mig så har det alltid funnits en längtan av att flytta hit. Så när vi satt och sökte hus kollade vi både i Jämtland och i Hälsingland. Och hittade ett hus i Bjuråker, som vi köpte 2008 för att flytta till. Men så blev det inte, eftersom vi fick barn och sedan gick tiden. Men när barnen blev större valde vi att ta steget och flyttlasset gick 2017.

 

Sebastiaan som har lång arbetslivserfarenhet inom inredning och snickeri, kände att det var svårt för honom att få jobb här. Så när han fick se en annons i tidningen från Hudiksvalls Näringslivsbolag om en Starta Eget-kurs, såg han det som en möjlighet.  

- Jag såg en annons i tidningen om en starta eget-kurs och anmälde mig till den. Den kursen gav mig bra förutsättningar om hur man startar företag i Sverige. Och ett år senare valde jag att gå en kurs för att utveckla mitt företag och den kursen har jag fått stor användning av. Jag har blivit bättre på att marknadsföra mitt företag vilket märks nu eftersom jag har fått mer jobb nu under det här året trots corona. 

 

Sebastiaan gör det mesta inom finsnickeri - han platsbygger kök och tillverkar olika typer av inredningar. Och eftersom han numera befinner sig i Hälsingland så har han även gjort en underdel till ett Hälsingeskåp. Lanson interiör och snickeri beskriver sig som - Ett ungt företag som tillverkar kundanpassade specialsnickerier, inredningar och möbler.

 

 

Sebastiaan har många planer för att utveckla verksamheten och känner sig förhoppningsfull inför framtiden. Vi på Näringslivsbolaget ser fram emot att fortsatt följa hans företagarresa.

 

När jag lämnar Sebastiaan för intervjun så ser jag att skylten nu lyser starkt i det nalkande mörkret utanför den annars ganska tråkiga byggnaden. Men en sak är säker, att det som händer där inne – det är allt annat än tråkigt.

 

Tillbaka